Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

En finanspolitisk union för euron: lärdomar från federala stater

Jonung, Lars LU (2011) In Europapolitisk analys/SIEPS 2011(10). p.1-8
Abstract (Swedish)
Denna rapport kartlägger vilken form av finanspolitiskt ramverk som bäst kan undvika de mekanis- mer som idag hotar den finansiella stabiliteten i euroområdet. Diskussionen bygger på en gransk- ning av de fiskala relationerna mellan den federala och delstatliga nivån i fyra federala stater: Argentina, Brasilien, Kanada och USA. En jämförelse mellan de fyra staterna visar på en tydlig skillnad. De federationer som har bindande no-bailout-regler uppvisar låg inflation och uthållig offentlig skuldsättning. Den viktigaste slutsatsen i rapporten är att en väl fungerande no-bailout- regel är en central förutsättning för att upprätthålla finanspolitisk disciplin hos de stater som ingår i euroområdet. En strikt no-bailout-klausul gör det sannolikt... (More)
Denna rapport kartlägger vilken form av finanspolitiskt ramverk som bäst kan undvika de mekanis- mer som idag hotar den finansiella stabiliteten i euroområdet. Diskussionen bygger på en gransk- ning av de fiskala relationerna mellan den federala och delstatliga nivån i fyra federala stater: Argentina, Brasilien, Kanada och USA. En jämförelse mellan de fyra staterna visar på en tydlig skillnad. De federationer som har bindande no-bailout-regler uppvisar låg inflation och uthållig offentlig skuldsättning. Den viktigaste slutsatsen i rapporten är att en väl fungerande no-bailout- regel är en central förutsättning för att upprätthålla finanspolitisk disciplin hos de stater som ingår i euroområdet. En strikt no-bailout-klausul gör det sannolikt att prissättningen på statsobligationer utgivna av enskilda medlemsstater bidrar till disciplinerad finanspolitik på nationell nivå. En tro- värdig no-bailout-regel ger medlemsstaterna frihet att bestämma över storleken på och samman- sättningen av de offentliga inkomsterna och utgifterna utan behov av överstatlig kontroll. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Contribution to journal
publication status
published
subject
in
Europapolitisk analys/SIEPS
volume
2011
issue
10
pages
8 pages
language
Swedish
LU publication?
yes
id
edeb2030-1ca1-4e77-a298-9431315435a2
date added to LUP
2020-01-27 18:10:02
date last changed
2020-01-28 14:45:02
@article{edeb2030-1ca1-4e77-a298-9431315435a2,
  abstract     = {{Denna rapport kartlägger vilken form av finanspolitiskt ramverk som bäst kan undvika de mekanis- mer som idag hotar den finansiella stabiliteten i euroområdet. Diskussionen bygger på en gransk- ning av de fiskala relationerna mellan den federala och delstatliga nivån i fyra federala stater: Argentina, Brasilien, Kanada och USA. En jämförelse mellan de fyra staterna visar på en tydlig skillnad. De federationer som har bindande no-bailout-regler uppvisar låg inflation och uthållig offentlig skuldsättning. Den viktigaste slutsatsen i rapporten är att en väl fungerande no-bailout- regel är en central förutsättning för att upprätthålla finanspolitisk disciplin hos de stater som ingår i euroområdet. En strikt no-bailout-klausul gör det sannolikt att prissättningen på statsobligationer utgivna av enskilda medlemsstater bidrar till disciplinerad finanspolitik på nationell nivå. En tro- värdig no-bailout-regel ger medlemsstaterna frihet att bestämma över storleken på och samman- sättningen av de offentliga inkomsterna och utgifterna utan behov av överstatlig kontroll.}},
  author       = {{Jonung, Lars}},
  language     = {{swe}},
  number       = {{10}},
  pages        = {{1--8}},
  series       = {{Europapolitisk analys/SIEPS}},
  title        = {{En finanspolitisk union för euron: lärdomar från federala stater}},
  url          = {{https://lup.lub.lu.se/search/files/75536196/Sieps_2011_10epa.pdf}},
  volume       = {{2011}},
  year         = {{2011}},
}