Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Egocentriskt skrivande - en analys av flödestexter

Folkesson, Tove LU (2011) SVEK11 20111
Division of Swedish subjects, Danish, and Icelandic
Abstract (Swedish)
I uppsatsen undersöks flödestexter, oredigerade och skrivna utan syfte att offentliggöras. Författarna använder sig av skrivandet som kognitionsverktyg och språkbruket liknar på flera vis vad Lev S Vygotskij kallar egocentriskt språk. Stilen i flödestexterna analyseras med hjälp av bl a Ann Banfields kriterier för inre monolog i romantexter. Undersökningen syftar till att placera flödestexterna ur ett genreperspektiv och jämförs därför med den inre monologen i romaner, neutral dagstidningstext och ställs i relation till dagboksgenren. Det undersökta materialet uppvisar likheter med både inre monolog i romantext och dagbokstext även om vissa viktiga skillnader står fast. Den neutrala tidningstexten skiljer sig däremot markant i stil. För... (More)
I uppsatsen undersöks flödestexter, oredigerade och skrivna utan syfte att offentliggöras. Författarna använder sig av skrivandet som kognitionsverktyg och språkbruket liknar på flera vis vad Lev S Vygotskij kallar egocentriskt språk. Stilen i flödestexterna analyseras med hjälp av bl a Ann Banfields kriterier för inre monolog i romantexter. Undersökningen syftar till att placera flödestexterna ur ett genreperspektiv och jämförs därför med den inre monologen i romaner, neutral dagstidningstext och ställs i relation till dagboksgenren. Det undersökta materialet uppvisar likheter med både inre monolog i romantext och dagbokstext även om vissa viktiga skillnader står fast. Den neutrala tidningstexten skiljer sig däremot markant i stil. För att kunna påvisa att flödestexterna skulle kunna utgöra en egen genre, krävs dock att en långt större undersökning utförs. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Folkesson, Tove LU
supervisor
organization
course
SVEK11 20111
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
kognition, inre monolog, genrer, egocentriskt tal, flödesskrivande, kreativitet, skriftspråk, tankeverktyg
language
Swedish
id
1975369
date added to LUP
2011-06-30 10:56:56
date last changed
2015-12-14 13:27:05
@misc{1975369,
  abstract     = {{I uppsatsen undersöks flödestexter, oredigerade och skrivna utan syfte att offentliggöras. Författarna använder sig av skrivandet som kognitionsverktyg och språkbruket liknar på flera vis vad Lev S Vygotskij kallar egocentriskt språk. Stilen i flödestexterna analyseras med hjälp av bl a Ann Banfields kriterier för inre monolog i romantexter. Undersökningen syftar till att placera flödestexterna ur ett genreperspektiv och jämförs därför med den inre monologen i romaner, neutral dagstidningstext och ställs i relation till dagboksgenren. Det undersökta materialet uppvisar likheter med både inre monolog i romantext och dagbokstext även om vissa viktiga skillnader står fast. Den neutrala tidningstexten skiljer sig däremot markant i stil. För att kunna påvisa att flödestexterna skulle kunna utgöra en egen genre, krävs dock att en långt större undersökning utförs.}},
  author       = {{Folkesson, Tove}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Egocentriskt skrivande - en analys av flödestexter}},
  year         = {{2011}},
}