Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Specialpedagogisk kompetens: röster kring teori och praktik

Ardoris, Igor LU (2011) PED440 20111
Education
Abstract (Swedish)
Syftet med uppsatsen är att undersöka hur personalen och rektorn på en så kallad resursskola ser på den kompetens som krävs för att göra ett bra jobb som specialpedagog och hur den relaterar till den formella utbildningen och andra sätt att införskaffa/ha den nödvändiga kompetensen. Uppsatsen går igenom bakgrunden till specialpedagogik i Sverige, olika perspektiv på begreppet kompetens och analyserar intervjuer gjorda på en skola genom dessa perspektiv. Av intervjuerna tonar en bild fram av att reell kompetens ses som viktigare än formell kompetens. Detta kan troligtvis förklaras av organiseringen av verksamheten, eftersom resursskolan inte alls arbetar inkluderande. Då faller stora bitar av specialpedagogens roll som drivande i ett... (More)
Syftet med uppsatsen är att undersöka hur personalen och rektorn på en så kallad resursskola ser på den kompetens som krävs för att göra ett bra jobb som specialpedagog och hur den relaterar till den formella utbildningen och andra sätt att införskaffa/ha den nödvändiga kompetensen. Uppsatsen går igenom bakgrunden till specialpedagogik i Sverige, olika perspektiv på begreppet kompetens och analyserar intervjuer gjorda på en skola genom dessa perspektiv. Av intervjuerna tonar en bild fram av att reell kompetens ses som viktigare än formell kompetens. Detta kan troligtvis förklaras av organiseringen av verksamheten, eftersom resursskolan inte alls arbetar inkluderande. Då faller stora bitar av specialpedagogens roll som drivande i ett inkluderande arbetssätt bort och andra kompetenser, som förmågan att hantera enskilda elever, blir då viktigare. Dessa förmågor kan införskaffas på andra sätt, vilket gör att värdet av en formell specialpedagogutbildning sjunker, relativt att anses inneha personlig lämplighet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ardoris, Igor LU
supervisor
organization
course
PED440 20111
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
language
Swedish
id
2124257
date added to LUP
2011-09-09 16:36:26
date last changed
2014-09-04 08:37:01
@misc{2124257,
  abstract     = {{Syftet med uppsatsen är att undersöka hur personalen och rektorn på en så kallad resursskola ser på den kompetens som krävs för att göra ett bra jobb som specialpedagog och hur den relaterar till den formella utbildningen och andra sätt att införskaffa/ha den nödvändiga kompetensen. Uppsatsen går igenom bakgrunden till specialpedagogik i Sverige, olika perspektiv på begreppet kompetens och analyserar intervjuer gjorda på en skola genom dessa perspektiv. Av intervjuerna tonar en bild fram av att reell kompetens ses som viktigare än formell kompetens. Detta kan troligtvis förklaras av organiseringen av verksamheten, eftersom resursskolan inte alls arbetar inkluderande. Då faller stora bitar av specialpedagogens roll som drivande i ett inkluderande arbetssätt bort och andra kompetenser, som förmågan att hantera enskilda elever, blir då viktigare. Dessa förmågor kan införskaffas på andra sätt, vilket gör att värdet av en formell specialpedagogutbildning sjunker, relativt att anses inneha personlig lämplighet.}},
  author       = {{Ardoris, Igor}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Specialpedagogisk kompetens: röster kring teori och praktik}},
  year         = {{2011}},
}