Värdesamskapande inom ett alternativt matnätverk: en kvalitativ studie om den fysiska interaktionen mellan aktörer på REKO
(2023) KSMK65 20231Department of Service Studies
- Abstract (Swedish)
- På grund av konsumentens ökade oro för matindustrins effekter på miljö och samhälle har det efterfrågats alternativ till globala leveranskedjor i form av lokala matnätverk. Tidigare forskning belyser dock att det behövs vidare forskning kring hur långsiktig överlevnad kan främjas hos alternativa matnätverk. Interaktioner mellan aktörer kan bidra till långsiktiga konkurrensfördelar och vidare utgöra en förutsättning för ett värdesamskapande. Arbetet ämnar därför att bidra med en förståelse för hur värdesamskapande formas i den fysiska interaktionen mellan aktörer inom det alternativa matnätverket REKO. Det empiriska materialet, innefattande semistrukturerade intervjuer med aktörerna samt observationer på REKO-ringarna, har insamlats för att... (More)
- På grund av konsumentens ökade oro för matindustrins effekter på miljö och samhälle har det efterfrågats alternativ till globala leveranskedjor i form av lokala matnätverk. Tidigare forskning belyser dock att det behövs vidare forskning kring hur långsiktig överlevnad kan främjas hos alternativa matnätverk. Interaktioner mellan aktörer kan bidra till långsiktiga konkurrensfördelar och vidare utgöra en förutsättning för ett värdesamskapande. Arbetet ämnar därför att bidra med en förståelse för hur värdesamskapande formas i den fysiska interaktionen mellan aktörer inom det alternativa matnätverket REKO. Det empiriska materialet, innefattande semistrukturerade intervjuer med aktörerna samt observationer på REKO-ringarna, har insamlats för att få en djupare förståelse för aktörernas upplevelser och engagemang. Analysen av det empiriska materialet illustrerade hur interaktioner och dialoger mellan aktörerna på mötesplatsen, samt kompetensen att underlätta resursintegrationen kan bidra till ett värdesamskapande. Analysen synliggjorde dock att det kan uppstå ett värdeförstörande, dels när nya konsumenter inte har skapat en förståelse för hur resursintegrationen på mötesplatsen ska gå till, dels när konsumenter inte har de resurser som krävs för att delta. Vidare framkom det att konsumenterna besitter en gemensam uppfattning om vad som utgör mening med deras konsumtion vilket även uppfylls i det fysiska mötet med producenterna på REKO. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/9122991
- author
- Nordlund, Frida LU and Isla, Amanda
- supervisor
- organization
- course
- KSMK65 20231
- year
- 2023
- type
- M2 - Bachelor Degree
- subject
- keywords
- Alternativa matnätverk, värdesamskapande, resursintegration, interaktioner, aktörsengagemang.
- language
- Swedish
- id
- 9122991
- date added to LUP
- 2023-06-19 10:57:21
- date last changed
- 2023-06-19 10:57:21
@misc{9122991, abstract = {{På grund av konsumentens ökade oro för matindustrins effekter på miljö och samhälle har det efterfrågats alternativ till globala leveranskedjor i form av lokala matnätverk. Tidigare forskning belyser dock att det behövs vidare forskning kring hur långsiktig överlevnad kan främjas hos alternativa matnätverk. Interaktioner mellan aktörer kan bidra till långsiktiga konkurrensfördelar och vidare utgöra en förutsättning för ett värdesamskapande. Arbetet ämnar därför att bidra med en förståelse för hur värdesamskapande formas i den fysiska interaktionen mellan aktörer inom det alternativa matnätverket REKO. Det empiriska materialet, innefattande semistrukturerade intervjuer med aktörerna samt observationer på REKO-ringarna, har insamlats för att få en djupare förståelse för aktörernas upplevelser och engagemang. Analysen av det empiriska materialet illustrerade hur interaktioner och dialoger mellan aktörerna på mötesplatsen, samt kompetensen att underlätta resursintegrationen kan bidra till ett värdesamskapande. Analysen synliggjorde dock att det kan uppstå ett värdeförstörande, dels när nya konsumenter inte har skapat en förståelse för hur resursintegrationen på mötesplatsen ska gå till, dels när konsumenter inte har de resurser som krävs för att delta. Vidare framkom det att konsumenterna besitter en gemensam uppfattning om vad som utgör mening med deras konsumtion vilket även uppfylls i det fysiska mötet med producenterna på REKO.}}, author = {{Nordlund, Frida and Isla, Amanda}}, language = {{swe}}, note = {{Student Paper}}, title = {{Värdesamskapande inom ett alternativt matnätverk: en kvalitativ studie om den fysiska interaktionen mellan aktörer på REKO}}, year = {{2023}}, }