Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Påverkan av generativ AI på lärande och kompetens inom högre utbildning

Gullström, Teo LU and Eliasson, Gustav LU (2024) SYSK16 20241
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Denna studie undersöker hur studenters akademiska kompetens och lärande upplevs påverkas vid användandet av generativ artificiell intelligens (GenAI), specifikt ChatGPT, inom högre utbildning. Genom en kvalitativ metod baserad på intervjuer med lärare och studierektorer identifierades både fördelar och utmaningar med GenAI. Resultaten visar att ChatGPT kan fungera som ett kraftfullt verktyg för att främja personanpassat lärande, ge snabb återkoppling och främja studenters lärande och akademiska kompetens. Samtidigt framkom farhågor om att alltför stor tillit till teknologin kan leda till ytlig inlärning och försämrade kognitiva färdigheter som kritiskt tänkande och problemlösning. Studien betonar vikten av en balanserad integration av... (More)
Denna studie undersöker hur studenters akademiska kompetens och lärande upplevs påverkas vid användandet av generativ artificiell intelligens (GenAI), specifikt ChatGPT, inom högre utbildning. Genom en kvalitativ metod baserad på intervjuer med lärare och studierektorer identifierades både fördelar och utmaningar med GenAI. Resultaten visar att ChatGPT kan fungera som ett kraftfullt verktyg för att främja personanpassat lärande, ge snabb återkoppling och främja studenters lärande och akademiska kompetens. Samtidigt framkom farhågor om att alltför stor tillit till teknologin kan leda till ytlig inlärning och försämrade kognitiva färdigheter som kritiskt tänkande och problemlösning. Studien betonar vikten av en balanserad integration av GenAI i utbildningen, där tydliga riktlinjer och pedagogiska strategier krävs för att maxi-mera fördelarna och minimera riskerna med exempelvis akademisk integritet och partiskhet. Resultaten visar även att den påverkan generativ AI, som ChatGPT, har på studenter är individuell och bygger på underliggande faktorer och variabler däribland, stress, arbetsbelastning och studentens personlighet. Sammantaget bidrar denna studie till en förståelse av rollen ChatGPT och generativ artificiell intelligens har i högre utbildning och pekar på nödvändig-heten av en genomtänkt och ansvarsfull tillämpning för att främja studenters akademisk kompetens och lärande (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Gullström, Teo LU and Eliasson, Gustav LU
supervisor
organization
alternative title
The Impact of Generative AI on Learning and Competence in Higher Education
course
SYSK16 20241
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Generativ AI, GenAI, ChatGPT, Student, Kompetens, Påverkan, Akademisk kompetens, Uppfattad påverkan, Lärande. Generative AI, Competence, Impact, Academic competence, Perceived impact, Learning.
language
Swedish
id
9172248
date added to LUP
2024-08-26 11:28:52
date last changed
2024-08-26 11:28:52
@misc{9172248,
  abstract     = {{Denna studie undersöker hur studenters akademiska kompetens och lärande upplevs påverkas vid användandet av generativ artificiell intelligens (GenAI), specifikt ChatGPT, inom högre utbildning. Genom en kvalitativ metod baserad på intervjuer med lärare och studierektorer identifierades både fördelar och utmaningar med GenAI. Resultaten visar att ChatGPT kan fungera som ett kraftfullt verktyg för att främja personanpassat lärande, ge snabb återkoppling och främja studenters lärande och akademiska kompetens. Samtidigt framkom farhågor om att alltför stor tillit till teknologin kan leda till ytlig inlärning och försämrade kognitiva färdigheter som kritiskt tänkande och problemlösning. Studien betonar vikten av en balanserad integration av GenAI i utbildningen, där tydliga riktlinjer och pedagogiska strategier krävs för att maxi-mera fördelarna och minimera riskerna med exempelvis akademisk integritet och partiskhet. Resultaten visar även att den påverkan generativ AI, som ChatGPT, har på studenter är individuell och bygger på underliggande faktorer och variabler däribland, stress, arbetsbelastning och studentens personlighet. Sammantaget bidrar denna studie till en förståelse av rollen ChatGPT och generativ artificiell intelligens har i högre utbildning och pekar på nödvändig-heten av en genomtänkt och ansvarsfull tillämpning för att främja studenters akademisk kompetens och lärande}},
  author       = {{Gullström, Teo and Eliasson, Gustav}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Påverkan av generativ AI på lärande och kompetens inom högre utbildning}},
  year         = {{2024}},
}