Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Slutrapport : universell utformning av Foodtech: i samverkan mellan Mittuniversitetet och Härnösands kommun

Brink, Kristina ; Danielski, Itai ; Fagerholm, Anna-Sara LU and Fagerholm, Niklas (2019)
Abstract (Swedish)
Livsmedelsstrategin beskriver en vision som innebär att den svenska livsmedelskedjan år 2030 ska vara globalt konkurrenskraftig, innovativ, hållbar och attraktiv. Men i verkligheten präglas den av främst små och medelstora företag med begränsade investeringar och lågt fokus på FoU. Samtidigt finns det ett större utbud av livsmedelsprodukter på marknaden som gör det svårt för konsumenterna att välja de produkter som bäst uppfyller deras behov och principer. Märkningar och inne- hållsförteckningar på livsmedelsprodukter ska vara till hjälp för konsumenten, men istället upplever konsumenter svårigheter att tolka och förstå informationen. Detta skapar förvirring i samband med köpbeslutet, vilket resulterar i låg kvalitet på... (More)
Livsmedelsstrategin beskriver en vision som innebär att den svenska livsmedelskedjan år 2030 ska vara globalt konkurrenskraftig, innovativ, hållbar och attraktiv. Men i verkligheten präglas den av främst små och medelstora företag med begränsade investeringar och lågt fokus på FoU. Samtidigt finns det ett större utbud av livsmedelsprodukter på marknaden som gör det svårt för konsumenterna att välja de produkter som bäst uppfyller deras behov och principer. Märkningar och inne- hållsförteckningar på livsmedelsprodukter ska vara till hjälp för konsumenten, men istället upplever konsumenter svårigheter att tolka och förstå informationen. Detta skapar förvirring i samband med köpbeslutet, vilket resulterar i låg kvalitet på informationsvärdet.

För att möta människors behov av information samt efterfrågan på transparens och spårbarhet inom livsmedelsindustrin syftar förstudien till att utveckla en modell för tillförlitlig direkt informationsöverföring mellan producenter och konsumenter. Modellen ska identifiera vilken information man kan samla om livsmedels- produktion, och hur informationen kan visualiseras till konsumenter på bästa sätt.

Modellen inkluderar information om hållbarhetsaspekter i livsmedelsproduktions- processen inklusive miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter så att
å lång sikt avser resultatet bidra till utvecklingen av ett system som innefattar öppenhet och skapar insikter inom livsmedelsområdet. Visualiseringarna bygger på frågeundersökningar utanför livsmedelsbutiker och synliggörs dels som förpackningar i en fallstudie, dels som ett verktyg för livsmedelsproducenter i arbetet med att ta fram förpackningar för de produkter som ska ut på marknaden. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
; ; and
publishing date
type
Book/Report
publication status
published
subject
pages
52 pages
publisher
Mittuniversitetet
language
Swedish
LU publication?
no
id
1e3a4c11-86b4-43d2-a8ce-8b00da11f7ba
alternative location
https://miun.diva-portal.org/smash/get/diva2:1391322/FULLTEXT01.pdf
date added to LUP
2024-06-01 09:41:57
date last changed
2025-04-04 14:43:12
@techreport{1e3a4c11-86b4-43d2-a8ce-8b00da11f7ba,
  abstract     = {{Livsmedelsstrategin beskriver en vision som innebär att den svenska livsmedelskedjan år 2030 ska vara globalt konkurrenskraftig, innovativ, hållbar och attraktiv. Men i verkligheten präglas den av främst små och medelstora företag med begränsade investeringar och lågt fokus på FoU. Samtidigt finns det ett större utbud av livsmedelsprodukter på marknaden som gör det svårt för konsumenterna att välja de produkter som bäst uppfyller deras behov och principer. Märkningar och inne- hållsförteckningar på livsmedelsprodukter ska vara till hjälp för konsumenten, men istället upplever konsumenter svårigheter att tolka och förstå informationen. Detta skapar förvirring i samband med köpbeslutet, vilket resulterar i låg kvalitet på informationsvärdet.<br/><br/>För att möta människors behov av information samt efterfrågan på transparens och spårbarhet inom livsmedelsindustrin syftar förstudien till att utveckla en modell för tillförlitlig direkt informationsöverföring mellan producenter och konsumenter. Modellen ska identifiera vilken information man kan samla om livsmedels- produktion, och hur informationen kan visualiseras till konsumenter på bästa sätt.<br/><br/>Modellen inkluderar information om hållbarhetsaspekter i livsmedelsproduktions- processen inklusive miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter så att<br/>å lång sikt avser resultatet bidra till utvecklingen av ett system som innefattar öppenhet och skapar insikter inom livsmedelsområdet. Visualiseringarna bygger på frågeundersökningar utanför livsmedelsbutiker och synliggörs dels som förpackningar i en fallstudie, dels som ett verktyg för livsmedelsproducenter i arbetet med att ta fram förpackningar för de produkter som ska ut på marknaden.}},
  author       = {{Brink, Kristina and Danielski, Itai and Fagerholm, Anna-Sara and Fagerholm, Niklas}},
  institution  = {{Mittuniversitetet}},
  language     = {{swe}},
  month        = {{11}},
  title        = {{Slutrapport : universell utformning av Foodtech: i samverkan mellan Mittuniversitetet och Härnösands kommun}},
  url          = {{https://miun.diva-portal.org/smash/get/diva2:1391322/FULLTEXT01.pdf}},
  year         = {{2019}},
}