Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Solskenslandet : svensk film på 2000-talet

Hedling, Erik LU and Wallengren, Ann-Kristin LU (2006)
Abstract
Aldrig tidigare har det svenska folket konsumerat så mycket film som just nu, i 2000-talets begynnelse, antingen det är på biograferna, på video, DVD eller TV. Detta har fått till följd att den svenska filmproduktionen skjutit ordentlig fart, om än under andra former än tidigare.

Antologin Solskenslandet ger en aspektrik bild av det svenska filmskapandets (och filmrecenserandets!) dynamiska nu. Här analyseras de nya produktionsförhållandena ur såväl regionalekonomisk som konstnärlig synvinkel, det senare i till exempel de nya landsbygds- eller ungdomsfilmerna. Här sätts den billiga digitala filmtekniken under luppen. Här studeras nya distributionsformer. Här reflekteras över ideologin i nya svenska kriminalfilmer, med filmerna om... (More)
Aldrig tidigare har det svenska folket konsumerat så mycket film som just nu, i 2000-talets begynnelse, antingen det är på biograferna, på video, DVD eller TV. Detta har fått till följd att den svenska filmproduktionen skjutit ordentlig fart, om än under andra former än tidigare.

Antologin Solskenslandet ger en aspektrik bild av det svenska filmskapandets (och filmrecenserandets!) dynamiska nu. Här analyseras de nya produktionsförhållandena ur såväl regionalekonomisk som konstnärlig synvinkel, det senare i till exempel de nya landsbygds- eller ungdomsfilmerna. Här sätts den billiga digitala filmtekniken under luppen. Här studeras nya distributionsformer. Här reflekteras över ideologin i nya svenska kriminalfilmer, med filmerna om Johan Falk och Kurt Wallander i spetsen. Här blir publiksuccéer som Såsom i Himmelen, Ondskan och Grabben i graven bredvid föremål för kritisk granskning. Här blir slutligen några verk av enskilda filmskapare särskilt uppmärksammade och diskuterade: Stefan Jarls och Lukas Moodyssons provokativa Terrorister, Moodyssons egna Ett hål i mitt hjärta och inte minst Saraband, skapad av svensk films nestor Ingmar Bergman. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
editor
LU and LU
organization
publishing date
type
Book/Report
publication status
published
subject
keywords
svensk film, 2000-talet
publisher
Bokförlaget Atlantis
ISBN
91-7353-115-4
language
Swedish
LU publication?
yes
id
0fdaba88-ad8c-4526-8c17-d1782504ea41 (old id 536468)
date added to LUP
2016-04-04 11:40:59
date last changed
2018-11-21 21:06:28
@book{0fdaba88-ad8c-4526-8c17-d1782504ea41,
  abstract     = {{Aldrig tidigare har det svenska folket konsumerat så mycket film som just nu, i 2000-talets begynnelse, antingen det är på biograferna, på video, DVD eller TV. Detta har fått till följd att den svenska filmproduktionen skjutit ordentlig fart, om än under andra former än tidigare. <br/><br>
Antologin Solskenslandet ger en aspektrik bild av det svenska filmskapandets (och filmrecenserandets!) dynamiska nu. Här analyseras de nya produktionsförhållandena ur såväl regionalekonomisk som konstnärlig synvinkel, det senare i till exempel de nya landsbygds- eller ungdomsfilmerna. Här sätts den billiga digitala filmtekniken under luppen. Här studeras nya distributionsformer. Här reflekteras över ideologin i nya svenska kriminalfilmer, med filmerna om Johan Falk och Kurt Wallander i spetsen. Här blir publiksuccéer som Såsom i Himmelen, Ondskan och Grabben i graven bredvid föremål för kritisk granskning. Här blir slutligen några verk av enskilda filmskapare särskilt uppmärksammade och diskuterade: Stefan Jarls och Lukas Moodyssons provokativa Terrorister, Moodyssons egna Ett hål i mitt hjärta och inte minst Saraband, skapad av svensk films nestor Ingmar Bergman.}},
  editor       = {{Hedling, Erik and Wallengren, Ann-Kristin}},
  isbn         = {{91-7353-115-4}},
  keywords     = {{svensk film; 2000-talet}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Book Editor}},
  publisher    = {{Bokförlaget Atlantis}},
  title        = {{Solskenslandet : svensk film på 2000-talet}},
  year         = {{2006}},
}