Utgör livsmedelspriser en barriär mot en hälsosam kost?
(2015) In Ekonomisk Debatt 43(7). p.22-33- Abstract (Swedish)
- Förekomsten av kostrelaterade sjukdomar ökar, framför allt i grupper som lever under ekonomisk knapphet. Detta förklaras ofta med det höga priset på eller den höga prisökningstakten för hälsosamma livsmedel. De samhällsekonomiska implikationerna av en sådan förklaring är omfattande eftersom de motiverar mer omfattande omfördelning eller prismanipulation som lösning på hälsoproblemen. Detta bidrag granskar forskning i gränslandet mellan samhällsekonomi och kostvetenskap och kompletterar med jämförande svensk data för att analysera påståendet. Undersökningen påvisar det orimliga i pris som barriär mot en hälsosam kost – att äta hälsosamt är billigt (< 40 kr/dag) och kostnaden har inte ökat relativt livsmedel i allmänhet eller... (More)
- Förekomsten av kostrelaterade sjukdomar ökar, framför allt i grupper som lever under ekonomisk knapphet. Detta förklaras ofta med det höga priset på eller den höga prisökningstakten för hälsosamma livsmedel. De samhällsekonomiska implikationerna av en sådan förklaring är omfattande eftersom de motiverar mer omfattande omfördelning eller prismanipulation som lösning på hälsoproblemen. Detta bidrag granskar forskning i gränslandet mellan samhällsekonomi och kostvetenskap och kompletterar med jämförande svensk data för att analysera påståendet. Undersökningen påvisar det orimliga i pris som barriär mot en hälsosam kost – att äta hälsosamt är billigt (< 40 kr/dag) och kostnaden har inte ökat relativt livsmedel i allmänhet eller löneutvecklingen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
https://lup.lub.lu.se/record/93ba51f4-3a9c-4bd1-af52-58567990bfd9
- author
- Håkansson, Andreas LU
- publishing date
- 2015
- type
- Contribution to specialist publication or newspaper
- publication status
- published
- subject
- in
- Ekonomisk Debatt
- volume
- 43
- issue
- 7
- pages
- 22 - 33
- publisher
- Nationalekonomiska föreningen
- ISSN
- 0345-2646
- language
- Swedish
- LU publication?
- no
- id
- 93ba51f4-3a9c-4bd1-af52-58567990bfd9
- date added to LUP
- 2019-11-07 11:14:20
- date last changed
- 2019-11-18 14:29:59
@misc{93ba51f4-3a9c-4bd1-af52-58567990bfd9, abstract = {{Förekomsten av kostrelaterade sjukdomar ökar, framför allt i grupper som lever under ekonomisk knapphet. Detta förklaras ofta med det höga priset på eller den höga prisökningstakten för hälsosamma livsmedel. De samhällsekonomiska implikationerna av en sådan förklaring är omfattande eftersom de motiverar mer omfattande omfördelning eller prismanipulation som lösning på hälsoproblemen. Detta bidrag granskar forskning i gränslandet mellan samhällsekonomi och kostvetenskap och kompletterar med jämförande svensk data för att analysera påståendet. Undersökningen påvisar det orimliga i pris som barriär mot en hälsosam kost – att äta hälsosamt är billigt (< 40 kr/dag) och kostnaden har inte ökat relativt livsmedel i allmänhet eller löneutvecklingen.}}, author = {{Håkansson, Andreas}}, issn = {{0345-2646}}, language = {{swe}}, number = {{7}}, pages = {{22--33}}, publisher = {{Nationalekonomiska föreningen}}, series = {{Ekonomisk Debatt}}, title = {{Utgör livsmedelspriser en barriär mot en hälsosam kost?}}, volume = {{43}}, year = {{2015}}, }