Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Proceedings utvecklingskonferens 09

(2009)
Abstract (Swedish)
I år var andra gången som Lunds universitet genomförde en universitetsgemensam pedagogisk utvecklingskonferens, första gången var 2007. Konferensen, som är ett samarrangemang mellan samtliga fakulteter och CED, har nu alltså blivit en återkommande aktivitet! Samhällsvetenskapliga fakulteten stod värd för årets konferens och dekanus Ann-Katrin Bäcklund sträckte vid invigningen fram en symbolisk stafettpinne inför nästa konferens. Medicinska fakulteten tog denna stafettpinne och därigenom värdskapet för 2011 års utvecklingskonferens.

En konferens av detta slag skapar möjlighet för lärare och andra inom universitetet med intresse och engagemang i pedagogiska utvecklingsfrågor att dela kunskap och erfarenheter samt att föra en... (More)
I år var andra gången som Lunds universitet genomförde en universitetsgemensam pedagogisk utvecklingskonferens, första gången var 2007. Konferensen, som är ett samarrangemang mellan samtliga fakulteter och CED, har nu alltså blivit en återkommande aktivitet! Samhällsvetenskapliga fakulteten stod värd för årets konferens och dekanus Ann-Katrin Bäcklund sträckte vid invigningen fram en symbolisk stafettpinne inför nästa konferens. Medicinska fakulteten tog denna stafettpinne och därigenom värdskapet för 2011 års utvecklingskonferens.

En konferens av detta slag skapar möjlighet för lärare och andra inom universitetet med intresse och engagemang i pedagogiska utvecklingsfrågor att dela kunskap och erfarenheter samt att föra en kritisk dialog kring lärande, undervisning och lärarskap. Resultatet blir ökad kunskap och kunskapsbildning kring lärande och undervisning men också inspiration och delaktighet i och runt lärarskapet. Totalt deltog 161 personer i årets konferens.

För att hålla hög kvalitet på konferensen blev alla bidrag granskade av särskilt sakkunniga bedömargrupper. Av ett 60-tal inskickade bidrag – i form av papers, rundabordssamtal, workshops och posters – bedömdes 43 stycken hålla tillräckligt hög kvalitet. Inga teman var bestämda i för-väg utan kom till genom att analysera och kategorisera de godkända bidragen. Resultatet blev sex tematiska spår. De var:

• Professionen i fokus

• Generella färdigheter – som mål och medel

• Att följa lärandet

• Pedagogiska arbetsformer

• Undervisningens ethos

• Att utveckla(s) för lärande



Konferensen inleddes med välkomsttal av rektor Per Eriksson, dekanus Ann-Katrin Bäcklund och pedagogiska utvecklare Gunilla Amnér och Anders Sonesson. Som inbjuden key-note talade Vernon Trafford om ”Writing is at the core of postgraduate student research”. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
editor
LU orcid and LU
organization
publishing date
type
Book/Report
publication status
published
subject
categories
Higher Education
publisher
Lund University
ISBN
978-91-977974-2-9
language
Swedish
LU publication?
yes
additional info
Conference Name: Utvecklingskonferens 09 Conference Location: Lunds universitet Conference Date: 2009-09-24
id
faa70f88-d4bd-4208-b851-9f3d17ca1367 (old id 4622687)
alternative location
http://www4.lu.se/utvecklingskonferens-09
date added to LUP
2016-04-04 10:53:55
date last changed
2020-12-04 11:10:53
@proceedings{faa70f88-d4bd-4208-b851-9f3d17ca1367,
  abstract     = {{I år var andra gången som Lunds universitet genomförde en universitetsgemensam pedagogisk utvecklingskonferens, första gången var 2007. Konferensen, som är ett samarrangemang mellan samtliga fakulteter och CED, har nu alltså blivit en återkommande aktivitet! Samhällsvetenskapliga fakulteten stod värd för årets konferens och dekanus Ann-Katrin Bäcklund sträckte vid invigningen fram en symbolisk stafettpinne inför nästa konferens. Medicinska fakulteten tog denna stafettpinne och därigenom värdskapet för 2011 års utvecklingskonferens. <br/><br>
En konferens av detta slag skapar möjlighet för lärare och andra inom universitetet med intresse och engagemang i pedagogiska utvecklingsfrågor att dela kunskap och erfarenheter samt att föra en kritisk dialog kring lärande, undervisning och lärarskap. Resultatet blir ökad kunskap och kunskapsbildning kring lärande och undervisning men också inspiration och delaktighet i och runt lärarskapet. Totalt deltog 161 personer i årets konferens.<br/><br>
För att hålla hög kvalitet på konferensen blev alla bidrag granskade av särskilt sakkunniga bedömargrupper. Av ett 60-tal inskickade bidrag – i form av papers, rundabordssamtal, workshops och posters – bedömdes 43 stycken hålla tillräckligt hög kvalitet. Inga teman var bestämda i för-väg utan kom till genom att analysera och kategorisera de godkända bidragen. Resultatet blev sex tematiska spår. De var:<br/><br>
• Professionen i fokus<br/><br>
• Generella färdigheter – som mål och medel<br/><br>
• Att följa lärandet<br/><br>
• Pedagogiska arbetsformer<br/><br>
• Undervisningens ethos<br/><br>
• Att utveckla(s) för lärande<br/><br>
<br/><br>
Konferensen inleddes med välkomsttal av rektor Per Eriksson, dekanus Ann-Katrin Bäcklund och pedagogiska utvecklare Gunilla Amnér och Anders Sonesson. Som inbjuden key-note talade Vernon Trafford om ”Writing is at the core of postgraduate student research”.}},
  editor       = {{Sonesson, Anders and Amnér, Gunilla}},
  isbn         = {{978-91-977974-2-9}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Conference Editor}},
  publisher    = {{Lund University}},
  title        = {{Proceedings utvecklingskonferens 09}},
  url          = {{https://lup.lub.lu.se/search/files/5647245/4622711.pdf}},
  year         = {{2009}},
}