Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Klagomål - gratis råd från dina mest lojala kunder?

Frithiof, Jenny ; Hansson, Linn and Steffen, Paulina (2011)
Department of Service Studies
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Klagomål drabbar förr eller senare alla restauranger och de måste därför kunna hantera dem på ett korrekt sätt. Många teoretiker förespråkar att hanteringen av klagomål ska ske systematisk, och vi vill undersöka detta tema närmare. Syfte: Vi vill i denna uppsats utreda om och hur restauranger arbetar med klagomål och om organisationerna arbetar med medveten, systematisk och formaliserad klagomålshantering som service recovery innebär. Metod: Vi har genomfört semistrukturerade intervjuer med ledning och personal på nio restauranger i Malmö och har därmed skapat vår empiri. Vi har sedan analyserat empirin mot den litteratur vi ansett lämplig för att utreda vår frågeställning. Slutsatser: Begreppen service recovery och... (More)
Bakgrund: Klagomål drabbar förr eller senare alla restauranger och de måste därför kunna hantera dem på ett korrekt sätt. Många teoretiker förespråkar att hanteringen av klagomål ska ske systematisk, och vi vill undersöka detta tema närmare. Syfte: Vi vill i denna uppsats utreda om och hur restauranger arbetar med klagomål och om organisationerna arbetar med medveten, systematisk och formaliserad klagomålshantering som service recovery innebär. Metod: Vi har genomfört semistrukturerade intervjuer med ledning och personal på nio restauranger i Malmö och har därmed skapat vår empiri. Vi har sedan analyserat empirin mot den litteratur vi ansett lämplig för att utreda vår frågeställning. Slutsatser: Begreppen service recovery och klagomålshantering, skiljer sig åt, vilket inte är helt tydligt för de aktörer ifrån branschen som vi har intervjuat, varför inte teorierna utförs i den mån som rekommenderas. De normativa teorierna är svåra att implicera i en bransch som är så komplex, gammal och ombytlig som restaurangbranschen. Detta är orsaker till varför service recovery inte utövas på ett korrekt sätt som utnyttjar strategins fulla potential. Nyckelord: Klagomål, klagomålshantering, service recovery, empowerment, service recovery-paradoxen, företagskultur (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Frithiof, Jenny ; Hansson, Linn and Steffen, Paulina
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
klagomål, klagomålshantering, service recovery, empowerment, service recoveryparadoxen, företagskultur
language
Swedish
id
1766320
date added to LUP
2011-01-21 00:00:00
date last changed
2018-10-18 10:15:10
@misc{1766320,
  abstract     = {{Bakgrund: Klagomål drabbar förr eller senare alla restauranger och de måste därför kunna hantera dem på ett korrekt sätt. Många teoretiker förespråkar att hanteringen av klagomål ska ske systematisk, och vi vill undersöka detta tema närmare. Syfte:	Vi vill i denna uppsats utreda om och hur restauranger arbetar med klagomål och om organisationerna arbetar med medveten, systematisk och formaliserad klagomålshantering som service recovery innebär. Metod:	Vi har genomfört semistrukturerade intervjuer med ledning och personal på nio restauranger i Malmö och har därmed skapat vår empiri. Vi har sedan analyserat empirin mot den litteratur vi ansett lämplig för att utreda vår frågeställning. Slutsatser: Begreppen service recovery och klagomålshantering, skiljer sig åt, vilket inte är helt tydligt för de aktörer ifrån branschen som vi har intervjuat, varför inte teorierna utförs i den mån som rekommenderas. De normativa teorierna är svåra att implicera i en bransch som är så komplex, gammal och ombytlig som restaurangbranschen. Detta är orsaker till varför service recovery inte utövas på ett korrekt sätt som utnyttjar strategins fulla potential. Nyckelord: Klagomål, klagomålshantering, service recovery, empowerment, service recovery-paradoxen, företagskultur}},
  author       = {{Frithiof, Jenny and Hansson, Linn and Steffen, Paulina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Klagomål - gratis råd från dina mest lojala kunder?}},
  year         = {{2011}},
}