Hållbarhetsstudie av morot genom kvalitetsundersökning
(2021) YTHL01 20211Food Technology and Nutrition (M.Sc.)
Food Science
- Abstract (Swedish)
- Problembeskrivning: Bearbetade grönsaker kan vara problematiskt då grönsakens
förmåga att hålla vatten och näringsämnen förändras med
tiden. Det naturliga skyddet mot angrepp från
mikroorganismer skadas även det. När man skär eller
skadar grönsaker på något sätt så öppnas fler ytor upp för
mikroorganismer att ta sig in på och hitta näring för att
föröka sig. Men det är inte den enda nackdelen med skurna
grönsaker. Det ökar även respirationen hos grönsakerna
vilket i sin tur bidrar till en kvalitetsförsämring av
grönsaken. En morot dör inte när den skördas men den kan
inte ta till sig ny näring från jorden utan börjar använda sitt
eget förråd för att respirera. Det innebär att fotosyntesen
upphör och inga nya kolhydrater skapas,... (More) - Problembeskrivning: Bearbetade grönsaker kan vara problematiskt då grönsakens
förmåga att hålla vatten och näringsämnen förändras med
tiden. Det naturliga skyddet mot angrepp från
mikroorganismer skadas även det. När man skär eller
skadar grönsaker på något sätt så öppnas fler ytor upp för
mikroorganismer att ta sig in på och hitta näring för att
föröka sig. Men det är inte den enda nackdelen med skurna
grönsaker. Det ökar även respirationen hos grönsakerna
vilket i sin tur bidrar till en kvalitetsförsämring av
grönsaken. En morot dör inte när den skördas men den kan
inte ta till sig ny näring från jorden utan börjar använda sitt
eget förråd för att respirera. Det innebär att fotosyntesen
upphör och inga nya kolhydrater skapas, vilket leder till att
grönsakens förråd kommer att ta slut så småningom.
Denna studie kommer undersöka hållbarheten på tre olika
morotsprodukter. De morotsvarianter som omfattas i
studien är tärnad, riven och hel skalad morot. Studien
kommer undersöka hur dessa tre produkter som har samma
ursprung men förädlats på olika sätt presterar i en
hållbarhetsstudie.
Syfte: Syftet med denna studie är att undersöka kvaliteten och
hållbarheten utifrån företagets bäst före datum på tre
utvalda morotsprodukter.
Metod: För att undersöka produktens bäst före datum har studien
genomförts med hjälp av temperaturkontroll, mikrobiell
analys, sensorisk analys och mätning av gassammansättning
i förpackningarna. Morötternas kvalitetsförändring har
följts kontinuerligt för att ta reda på när bäst före datum
passeras.
Slutsatser: Slutsatsen är att samtliga morotssorter från denna studie är
tjänliga fram till dess bäst före datum, enligt företagets
befintliga bäst före datum för respektive produkt. Hel morot
var ej godkänd dagen efter passerat bäst före datum. Tärnad
och riven morot var fortfarande tjänliga tre dagar efter
passerat bäst före datum. Resultatet från denna studie är att
bäst före datumet för hel morot är korrekt satt då den inte är
tjänlig dagen efter passerat bäst före datum. Tärnad och
riven morot är fortfarande enligt den sensoriska analysen
tjänliga tre dagar efter passerat datum och eventuellt längre
än så eftersom studien avslutades tre dagar efter passerat
bäst före datum. Majoriteten av kvalitetsförsämringar för
hel morot hade sitt ursprung i nacken på moroten.
Resultaten ur denna studie är ej helt tillförlitliga då
problem med förpackningsmaterialet för tärnad och riven
morot uppstod. Påsarna var ej förslutna vilket ledde till
missvisande resultat. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/9051600
- author
- Oskarsson, Simon LU and Nilsson, Axel LU
- supervisor
- organization
- course
- YTHL01 20211
- year
- 2021
- type
- M1 - University Diploma
- subject
- keywords
- morot, gassammansättning, hållbarhet, respiration, sensorik, mikroorganism, livsmedelsteknik
- language
- Swedish
- id
- 9051600
- date added to LUP
- 2021-06-17 10:15:03
- date last changed
- 2021-06-17 10:15:03
@misc{9051600, abstract = {{Problembeskrivning: Bearbetade grönsaker kan vara problematiskt då grönsakens förmåga att hålla vatten och näringsämnen förändras med tiden. Det naturliga skyddet mot angrepp från mikroorganismer skadas även det. När man skär eller skadar grönsaker på något sätt så öppnas fler ytor upp för mikroorganismer att ta sig in på och hitta näring för att föröka sig. Men det är inte den enda nackdelen med skurna grönsaker. Det ökar även respirationen hos grönsakerna vilket i sin tur bidrar till en kvalitetsförsämring av grönsaken. En morot dör inte när den skördas men den kan inte ta till sig ny näring från jorden utan börjar använda sitt eget förråd för att respirera. Det innebär att fotosyntesen upphör och inga nya kolhydrater skapas, vilket leder till att grönsakens förråd kommer att ta slut så småningom. Denna studie kommer undersöka hållbarheten på tre olika morotsprodukter. De morotsvarianter som omfattas i studien är tärnad, riven och hel skalad morot. Studien kommer undersöka hur dessa tre produkter som har samma ursprung men förädlats på olika sätt presterar i en hållbarhetsstudie. Syfte: Syftet med denna studie är att undersöka kvaliteten och hållbarheten utifrån företagets bäst före datum på tre utvalda morotsprodukter. Metod: För att undersöka produktens bäst före datum har studien genomförts med hjälp av temperaturkontroll, mikrobiell analys, sensorisk analys och mätning av gassammansättning i förpackningarna. Morötternas kvalitetsförändring har följts kontinuerligt för att ta reda på när bäst före datum passeras. Slutsatser: Slutsatsen är att samtliga morotssorter från denna studie är tjänliga fram till dess bäst före datum, enligt företagets befintliga bäst före datum för respektive produkt. Hel morot var ej godkänd dagen efter passerat bäst före datum. Tärnad och riven morot var fortfarande tjänliga tre dagar efter passerat bäst före datum. Resultatet från denna studie är att bäst före datumet för hel morot är korrekt satt då den inte är tjänlig dagen efter passerat bäst före datum. Tärnad och riven morot är fortfarande enligt den sensoriska analysen tjänliga tre dagar efter passerat datum och eventuellt längre än så eftersom studien avslutades tre dagar efter passerat bäst före datum. Majoriteten av kvalitetsförsämringar för hel morot hade sitt ursprung i nacken på moroten. Resultaten ur denna studie är ej helt tillförlitliga då problem med förpackningsmaterialet för tärnad och riven morot uppstod. Påsarna var ej förslutna vilket ledde till missvisande resultat.}}, author = {{Oskarsson, Simon and Nilsson, Axel}}, language = {{swe}}, note = {{Student Paper}}, title = {{Hållbarhetsstudie av morot genom kvalitetsundersökning}}, year = {{2021}}, }