Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Remissvar utkast till lagrådsremiss Fastställande av konkurrensskadeavgift, N2005/9010/RS

Lidgard, Hans Henrik LU (2006)
Abstract (Swedish)
Sammantaget betraktar fakultetsstyrelsen Förslaget som en försiktig anpassning av den svenska konkurrenslagen till EG-rätten, som inte bör föranleda någon särskild förändring av den rättspraxis som sedan tidigare utvecklats i Sverige.

Även om Förslaget på många punkter hänvisar till behov av mycket höga böter kan detta inte tolkas som ett underbyggt motiv för förändringar. Förslaget är alltför tunt för att tas till intäkt för en skärpning av de nivåer som nu tillämpas. Möjligen framhäver Förslaget behovet av att den pågående utredningen om kriminalisering av konkurrensrätten på ett djupgående sätt bedömer sanktionsmekanismer och gör en rimlig avvägning mellan böter och andra påföljder. En sådan avvägning måste bygga på och... (More)
Sammantaget betraktar fakultetsstyrelsen Förslaget som en försiktig anpassning av den svenska konkurrenslagen till EG-rätten, som inte bör föranleda någon särskild förändring av den rättspraxis som sedan tidigare utvecklats i Sverige.

Även om Förslaget på många punkter hänvisar till behov av mycket höga böter kan detta inte tolkas som ett underbyggt motiv för förändringar. Förslaget är alltför tunt för att tas till intäkt för en skärpning av de nivåer som nu tillämpas. Möjligen framhäver Förslaget behovet av att den pågående utredningen om kriminalisering av konkurrensrätten på ett djupgående sätt bedömer sanktionsmekanismer och gör en rimlig avvägning mellan böter och andra påföljder. En sådan avvägning måste bygga på och överensstämma med grundläggande kriminalpolitiska överväganden. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Other contribution
publication status
published
subject
keywords
konkurrens, konkurrensskadeavgift, böter, civilrätt, private law
language
Swedish
LU publication?
yes
id
b3b727f0-5d99-40bd-ad47-1135b54e3f01 (old id 4023090)
date added to LUP
2016-04-04 14:13:12
date last changed
2023-07-03 12:29:02
@misc{b3b727f0-5d99-40bd-ad47-1135b54e3f01,
  abstract     = {{Sammantaget betraktar fakultetsstyrelsen Förslaget som en försiktig anpassning av den svenska konkurrenslagen till EG-rätten, som inte bör föranleda någon särskild förändring av den rättspraxis som sedan tidigare utvecklats i Sverige. <br/><br>
Även om Förslaget på många punkter hänvisar till behov av mycket höga böter kan detta inte tolkas som ett underbyggt motiv för förändringar. Förslaget är alltför tunt för att tas till intäkt för en skärpning av de nivåer som nu tillämpas. Möjligen framhäver Förslaget behovet av att den pågående utredningen om kriminalisering av konkurrensrätten på ett djupgående sätt bedömer sanktionsmekanismer och gör en rimlig avvägning mellan böter och andra påföljder. En sådan avvägning måste bygga på och överensstämma med grundläggande kriminalpolitiska överväganden.}},
  author       = {{Lidgard, Hans Henrik}},
  keywords     = {{konkurrens; konkurrensskadeavgift; böter; civilrätt; private law}},
  language     = {{swe}},
  title        = {{Remissvar utkast till lagrådsremiss Fastställande av konkurrensskadeavgift, N2005/9010/RS}},
  url          = {{https://lup.lub.lu.se/search/files/151830840/4023091.pdf}},
  year         = {{2006}},
}