Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Varför är subjekt-verbkongruens i engelska som L2 så svårt?

Källkvist, Marie LU orcid and Petersson, Sandra (2005)
Abstract (Swedish)
Regeln för subjekt-verbkongruens i engelskan anses ofta vara enkel, både att förstå och förklara. Ändå gör inlärare överraskande ofta fel, något som lärare som undervisar i engelska i skolan och på högskolenivå märker och ofta påpekar. Det är därför intressant att undersöka om källan till inlärarnas bristande förmåga är 1) ofullständig kunskap om regeln för subjekt-verbkongruens (d.v.s. explicit kunskap), eller 2) inlärarnas oförmåga att tillämpa regeln när de använder språket (d.v.s. implicit kunskap, eller en kombination av explicit och implicit kunskap). Det här föredraget baserar sig på en studie av två klasser i den svenska skolan: en åttondeklass (16 elever) och en årskurs två i gymnasiet (15 elever, naturvetenskapligt program).... (More)
Regeln för subjekt-verbkongruens i engelskan anses ofta vara enkel, både att förstå och förklara. Ändå gör inlärare överraskande ofta fel, något som lärare som undervisar i engelska i skolan och på högskolenivå märker och ofta påpekar. Det är därför intressant att undersöka om källan till inlärarnas bristande förmåga är 1) ofullständig kunskap om regeln för subjekt-verbkongruens (d.v.s. explicit kunskap), eller 2) inlärarnas oförmåga att tillämpa regeln när de använder språket (d.v.s. implicit kunskap, eller en kombination av explicit och implicit kunskap). Det här föredraget baserar sig på en studie av två klasser i den svenska skolan: en åttondeklass (16 elever) och en årskurs två i gymnasiet (15 elever, naturvetenskapligt program). Samtliga elever utförde tre uppgifter: 1) en uppgift att formulera regeln för subjekt-verbkongruens på basis av ett antal meningar på engelska, 2) en bildberättelse, och 3) ett lucktest. Sex av dessa elever intervjuades efteråt och ombads förklara sin användning av subjekt-verbkongruens i de olika uppgifterna. Ytterligare en grupp bestående av tre tonåringar med engelska som modersmål utförde samma uppgifter och användes som referensgrupp. I det här föredraget redovisas hur de olika grupperna formulerar regeln. Vidare argumenterar vi för vår uppfattning att denna regel är komplicerad snarare än lätt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
and
organization
publishing date
type
Contribution to conference
publication status
published
subject
keywords
SoTL
categories
Higher Education
language
Swedish
LU publication?
yes
id
e081ed34-52a1-413f-8dc2-93f4998f2dce (old id 536431)
date added to LUP
2016-04-04 14:37:16
date last changed
2019-03-08 03:20:43
@misc{e081ed34-52a1-413f-8dc2-93f4998f2dce,
  abstract     = {{Regeln för subjekt-verbkongruens i engelskan anses ofta vara enkel, både att förstå och förklara. Ändå gör inlärare överraskande ofta fel, något som lärare som undervisar i engelska i skolan och på högskolenivå märker och ofta påpekar. Det är därför intressant att undersöka om källan till inlärarnas bristande förmåga är 1) ofullständig kunskap om regeln för subjekt-verbkongruens (d.v.s. explicit kunskap), eller 2) inlärarnas oförmåga att tillämpa regeln när de använder språket (d.v.s. implicit kunskap, eller en kombination av explicit och implicit kunskap). Det här föredraget baserar sig på en studie av två klasser i den svenska skolan: en åttondeklass (16 elever) och en årskurs två i gymnasiet (15 elever, naturvetenskapligt program). Samtliga elever utförde tre uppgifter: 1) en uppgift att formulera regeln för subjekt-verbkongruens på basis av ett antal meningar på engelska, 2) en bildberättelse, och 3) ett lucktest. Sex av dessa elever intervjuades efteråt och ombads förklara sin användning av subjekt-verbkongruens i de olika uppgifterna. Ytterligare en grupp bestående av tre tonåringar med engelska som modersmål utförde samma uppgifter och användes som referensgrupp. I det här föredraget redovisas hur de olika grupperna formulerar regeln. Vidare argumenterar vi för vår uppfattning att denna regel är komplicerad snarare än lätt.}},
  author       = {{Källkvist, Marie and Petersson, Sandra}},
  keywords     = {{SoTL}},
  language     = {{swe}},
  title        = {{Varför är subjekt-verbkongruens i engelska som L2 så svårt?}},
  year         = {{2005}},
}